V Česku je prudce nebezpečné ovoce. Prodává se všude. Nesmíte ho pozřít, jinak to pořádně slíznete

Češi mají dnes obrovský hlad po kvalitních produktech, které nejsou žádnou náhražkou, ale skutečně jim něco přinesou. Velmi si například oblíbili ovoce z dovozu, zejména potom teď v zimním období, kdy je o vitamíny nouze. V České republice se vám ale klidně může stát, že namísto toho vám ovoce ještě uškodí.

Tady to selhalo

Tuzemské obchodní řetězce mají totiž velký nešvar, že zboží kupují od kohokoliv, kdo dá zrovna tu nejnižší nabídku. Klidně s ním nemusí mít žádnou zkušenost, a když je ovoce levnější o pár korun vůči osvědčenému, třeba i českému dodavateli, raději ho vezmou i z druhého konce světa, jak tuzemští zemědělci mnohokrát upozorňovali.

Zákazník to přitom moc nepozná, jelikož obchod nasadí stejně vysokou koncovou cenu, takže se člověk bude domnívat, že kupuje kvalitní produkt. Ve skutečnosti se ale do oběhu snadno může dostat závadné ovoce, jako se to přihodilo v obchodním řetězci Albert.

Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Praze v předmětném ovoci potvrdil přítomnost pesticidu chlorpyrifos v množství 0,029 miligramů na kilogram (mg/kg), což je přibližně třikrát více, než stanovuje příslušný právní předpis,” uvedla Státní zemědělská inspekce ke kontrolovaným broskvím původem z Řecka. Prodávaly se přitom opravdu ve velkém, což není příliš divu. Něco takového byste neměli vůbec jíst.

Foto: Shutterstock

Přišlo to pozdě

Někteří zákazníci protestovali proti tomu, že se tuto zprávu dozvěděli až se zpožděním, tedy nejspíše v době, kdy už si broskve koupili a vychutnali si je. SZPI připustila, že v tomto případě nepůsobí preventivně, ale snaží se celkově přiblížit problematiku bezpečnosti potravin.

Čtěte také: Do Česka se dostal hrozně nebezpečný nápoj. Lidé ho tu pijí po litrech, ale neví, že dopadnou hodně zle

Co si z toho ale vzít? To je opravdu složité. Sami závadné ovoce těžko poznáte, pokud už nebude jevit třeba určité znaky plísně. Ovšem můžete si všímat, kteří dodavatelé a obchodníci nebezpečné potraviny prodávají. Pak už stačí jen nakupovat jinde, kde se to neděje nebo alespoň ne tak často.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments