Mastnota z trouby okamžitě zmizí. Jednoduchý zákrok vás překvapí

Jednou z věcí v naší kuchyni, kterou je potřeba odmašťovat asi nejčastěji, je trouba. Mastná bývají její dvířka, rošty i celý vnitřek. A čím častěji pečete, tím rychleji se zamastí a tím častěji je potřeba nikdy nekončící proces zase opakovat.

Abyste nemuseli za drahé přípravky z drogerií utrácet pořád dokola, snažíme se vám přinášet alternativy, které jsou levnější, účinné, dostupné a navíc mnohem přátelštější k životnímu prostředí, než agresivní chemikálie z obchodu.

Jedlá soda – nepřekonatelný bojovník se špínou

Možná vás nepřekvapí, že vaše trápení vyřeší opět jedlá soda. Měli bychom ji mít vždy dost v zásobě, protože si poradí snad s každou špínou. Umí vyčistit spáry mezi kachličkami, zažloutlé plasty, špinavé koberce, poradí si s vodním kamenem, vyčistí žehličku, odstraní skvrny od krve a spoustu dalších užitečných věcí.

V našich článcích najdete mnoho rad a tipů, jak vám tento neocenitelný pomocník dokáže usnadnit život. Často ještě v kombinaci s octem získáte nepřekonatelnou dvojku bojovníků s nečistotami.

Soda vyčistí troubu za čtvrt hodiny

Jedlá soda je v boji s mastnotou překvapivě účinná. Je totiž zásaditá, zatímco tuk v troubě kyselý, takže soda neutralizuje a rozkládá mastnotu, kterou pak jednoduše setřete. Má také lehce brusný efekt, proto si poradí i s připečenými zbytky.

Její kouzlo většinou funguje do 15 minut a celý proces vám tak nezabere mnoho času. Postačí smíchat potřebné množství sody s vodou na pastu o konzistenci palačinkového těsta. Touto směsí potřete všechny špinavé části trouby, kromě topných těles, a nechte působit 15 minut. Potom stačí otřít sodu vodou nebo roztokem vody s octem.

Foto: Shutterstock

S větším znečištěním pomůže sůl

Pokud vyžaduje vaše trouba větší čištění, přidejte ke směsi ještě sůl, abyste dosáhli konzistence dortové polevy. Tato trojkombinace už by měla pomoci i s velmi znečištěným spotřebičem a poradí si i s nánosy mastnoty na jeho dně.

Nejrychlejší způsob čištění

Další je varianta, že po pečení posypete ještě horkou troubu jedlou sodou, následně ji postříkáte roztokem vody s octem v poměru 3:1 a necháte působit ještě 15 minut poté, co trouba vychladne. Vše setřete papírovými utěrkami a vaše trouba bude opět jako nová.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments